Poveste din Transilvania / Erdélyi Mese

Spectacol bazat pe piesa ȚARA ZÂNELOR
de / George Ștefan
Regia / Rendezö: Ándi Gherghe
Scenografia / Díszlettervezö: Cristina Breteanu
Distribuția / Szereposztás:
SZABADOS ISTVAN: Kocsis Gyula
SZABADOS KRISZTINA: Pitz Melinda
ȘTEFAN REMEȘ: Richard Balint
CĂLIN REMEȘ: Alin Stanciu
EDUARD REMEȘ: Ciprian Ciuciu
ANDREI: Eugen Neag

Data premierei: 26 august 2017
Durata spectacolului: 80 minute, fără pauză

RO

Poveste din Transilvania prezintă povestea unei familii mixte din Tîrgu-Mureș dezvoltată la nivelul mai multor generații. Într-o perioadă în care problema conviețuirii româno-maghiare reprezenta o adevărată catastrofă, relațiile mixte într-un orășel atât de mic erau totuși foarte greu de ocolit. Evident, în teorie totul pare mai simplu decât se dovedește a fi în practică. Ca într-o familie normală nu pot lipsi iubirea, ura, certurile, țipetele, adevăratele bătăi, închisoarea, dezmoștenirile, renegările, marile revelații… și în felul acesta deja cred că am depășit ideea de familie normală. Actorii vin în fața publicului să prezinte povestea inspirată după un caz real, a unor oameni care au trăit pe pielea lor adevărate telenovele generate de preconcepțiile și conflictele perioadei.

Spectacol bilingv supratitrat în ambele limbi.

HU

Erdélyi Mese című előadás egy marosvásárhelyi vegyes család történetét mutatja be több generáción keresztül. Egy olyan periódusban, amikor a román-magyar együttélés egy valóságos csőd, a vegyes kapcsolatok elkerülhetetlenek voltak egy kicsi városban. Természetesen elméletben sokkal egyszerűbb minden, mint a gyakorlatban. Akár egy normális családban nem hiányozhat belőle a szeretet, gyűlölet, veszekedés, kiabálás, a verések, börtön, vagyontalanítás, a nagy felismerések… és így már át is léptük a normális család gondolatát.
A színészek a közönség számára egy igaz történetet mutatnak be, amit emberek éltek meg, igazi szappanoperák, amelyeket az előítéletek és konfliktusok szültek, és amelyek egy kórképet mutatnak be az adott periódusról.

Kétnyelvü előadás, felirattal.

Cronici de spectacol:

Apariții în presă:

Prezențe la Festivaluri:

  • Micro-stagiunea Point Cultural Hub – februarie, 2018 (curator: Andrei Măjeri)
  • Festivalul European al Spectacolului – Festivalul Dramaturgiei Românești (FEST-FDR) – mai, 2018 (organizat de Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara)
  • Festivalul Internațional de Teatru Oradea (FITO) – septembrie, 2018 (organizat de Teatrul Regina Maria din Oradea)
  • Festivalul Tranzit Feszt – octombrie 2018 (organizat de Teatrul de Nord Satu Mare)
  • Festivalul Bucharest Fringe – octombrie 2018 – Maratonul Teatrului Independent (otganizat de Asociația TEATRUL.RO)