Teatrul independent STUDIO ACT din Oradea anunță cea de-a doua ediție a Festivalului OPEN STUDIO ACT!!!, care va avea loc în perioada 23-27 august 2017 la sediul STUDIO ACT (str. Crinului, nr. 2 – în curte la Kosher).

DESPRE PROIECT

Ce este OPEN Studio Act, ediția a 2-a ?

Pentru ediția a doua a Festivalului OPEN Studio Act!, am invitat două spectacole de teatru independent din țară, și lansăm un proiect experimental în parteneriat cu Universitatea de Arte din Târgu Mureș și Facultatea de Teatru și Televiziune din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, în care studenți de la actorie și regie, prezenți deja la Oradea, vor realiza două spectacole inedite pentru publicul orădean, sub denumirea de VISE. Aceste producții vor purta spectatorul într-o lume neobișnuită, în care va lua parte în mod activ la procesul de creație. Toate spectacolele VISE au o durată fixă (7 min. 38 sec.), și sunt realizate pentru un număr limitat de spectatori, accesul fiind pe bază de programare pentru un singur spectator pe VIS. Vor fi producții originale, bazate pe scenarii construite de studenți (viitorii regizori și actori), în spații neconvenționale.

Studio Act va deschide festivalul cu o nouă premieră, VĂ PLAC BANANELE, TOVARĂȘI?, de Székely Csaba, regia Ándi Gherghe. De asemenea, în fiecare seară de festival vom prezenta publicului orădean producții teatrale premiate din zona independentă românească.

Întâlnirea artelor la Studio Act

Fațada clădirii noastre a fost decorată în această vară (pe parcursul lunii iulie), în urma unui proiect realizat în colaborare cu artistul plastic Florence Sabău din Oradea. Absolventă a Universității de Arte și Design de la Cluj-Napoca, în prezent profesoară de pictură, Florence Sabău și echipa sa de artiști talentați au realizat o adevărată expoziție pe fațada nou renovată a clădirii în care își are sediul Studio Act. Aceasta este prima colaborare dintre teatrul Studio Act și artiștii plastici aflați sub conducerea doamnei profesoare, care a răspuns cu multă căldură solicitării noastre. Mulțumim pe această cale talentaților pictori: Carina Radu, Lea Tămășiloniu, Maria Radu, Andreea Perțe, Andrei Mladin, Diana Mladin și Anca Șarba.

Program OPEN Studio Act !!! ediția a 2-a

MIERCURI, 23 august

19:00 VĂ PLAC BANANELE, TOVARĂȘI?, de Székely Csaba, regia Ándi Gherghe, Studio Act Oradea și Teatru 3G Târgu Mureș – PREMIERĂ

VĂ PLAC BANANELE, TOVARĂȘI? e o poveste simplă despre o viață mai puțin simplă. Suntem în România lui Ceaușescu, unde toată lumea se teme, e suspicioasă și rabdă de foame, mai puțin povestitorul, Robert. Tatăl lui fiind stăpân peste viață și moarte în orașul în care copilărește, Robert are de toate, chiar și banane. Această copilărie însă nu e tocmai lipsită de griji: mama sa plânge toată ziua, fratele mai mare încearcă să-l omoare tot timpul, iar singura fată pe care o place e „inamic” al regimului. Dar soarta comună a tuturor regimurilor e că se termină odată și vin altele în locul lor care vor face, poate, viața mai ușoară. Sau nu? În orice caz, un singur lucru fundamental nu se schimbă: banana. Toate celelalte da, inclusiv tatăl.

VĂ PLAC BANANELE, TOVARĂȘI? este, în mare măsură povestea tatălui, genul de om care cade întotdeauna pe picioare pentru că fiecare regim are nevoie de el. Fiind excepțional de naiv și inocent, Robert înțelege foarte încet și doar pe jumătate ce se petrece în jurul lui.
De fapt, nici nu poate fi altfel, întrucât înțelegerea completă ar fi foarte dureroasă.

21:00 – 23:00 „VISE” – spectacole experiment*

JOI, 24 august

19:00 PLEX**, după idei și texte de Eric Bogosian, cu Andrei Dinu și Andrei Stan, ArtScape Baia Mare

PLEX vorbește despre frustrări. Despre manipulare și ipocrizie. Despre frică și consumerism. Despre ignoranță, politică și circ ieftin. Despre cum am uitat să fim oameni. Despre societate, falși profeți, false modele, cinism, aroganță și prefăcătorie. Despre lucruri incomode la care nu ne mai gândim pentru că sunt rutină sau nu ne mai pasă. O radiografie umană la limita dintre realitate și teatru. Vorba lui Kim Ki-duk: „Este greu de spus dacă lumea în care trăim este realitate sau vis”. PLEX e ca alarma unui ceas la 6 dimineața. Poti oricând să o oprești și să continui să visezi. Sau te poți trezi…

21:00 – 23:00 „VISE” – spectacole experiment*

VINERI, 25 august

19:00 IMPRO PATZAN SHOW, Studio Act Oradea

IMPROPATZAN SHOW e un super show de improvizaţie la care râzi inteligent! Fiecare spectacol de improvizație este unic și irepetabil. Și bineînțeles, cel mai fain show e ăla de la care ai lipsit… Patzanii sunt: Alin Stanciu, Andrei Stan, Ioana Cheregi și Eugen Neag. Pluuus, invitați surpriză!

Acest spectacol este recomandat persoanelor cu simțul umorului! Pentru manifestări neplăcute, vă rugăm să vă adresați barmanului.

21:00 – 23:00 „VISE” – spectacole experiment*

SÂMBĂTĂ, 26 august

19:00 POVESTE DIN TRANSILVANIA, de George Ștefan, regia Ándi Gherghe, Studio Act Oradea – PREMIERĂ

POVESTE DIN TRANSILVANIA prezintă povestea unei familii mixte din Tîrgu-Mureș dezvoltată la nivelul mai multor generații. Într-o perioadă în care problema conviețuirii româno-maghiare reprezenta o adevărată catastrofă, relațiile mixte într-un orășel atât de mic erau totuși foarte greu de ocolit. Evident, în teorie totul pare mai simplu decât se dovedește a fi în practică. Ca într-o familie normală nu pot lipsi iubirea, ura, certurile, țipetele, adevăratele bătăi, închisoarea, dezmoștenirile, renegările, marile revelații… și în felul acesta deja cred că am depășit ideea de familie normală. Actorii vin în fața publicului să prezinte povestea inspirată după un caz real, a unor oameni care au trăit pe pielea lor adevărate telenovele generate de preconcepțiile și conflictele perioadei.

Spectacol bilingv supratitrat în ambele limbi.

21:00 – 23:00 „VISE” – spectacole experiment*

DUMINICĂ, 27 august

19:00 MaRó, de Székely Csaba, regia Ándi Gherghe, Yorick Studio Târgu Mureș

Spectacolul vorbește despre bizareriile relațiilor româno-maghiare prin zece scene ușor absurde. Întâmplările se petrec în Transilvania, unde se întâlnește mândria etnică și complexul de inferioritate, sentimentele de dominare și nemulțumirile reale, durerea sinceră și umorul, condimentate bineînțeles cu multe gâlcevi și bruftuieli.

MARÓ e o cascadă de umor şi râs cu lacrimi (…), o probă de comedie autentică.” (Iulia Popovici, Adevărul)

„Marele câștig al acestui spectacol este acela că, după mai bine de 25 de ani la Târgu-Mureș, se poate vorbi despre lucruri grave cu zâmbetul pe buze, lucru de neimaginat îi urmă cu puțină vreme.” (Dan Mărăcineanu, Zi de zi)

21:00 – 23:00 „VISE” – spectacole experiment*

*VISE sunt două spectacole experiment cu durata de 7 minute și 38 de secude, pentru un singur spectator, realizate în cadrul festivalului de către studenți de la actorie și regie din Târgu Mureș și Cluj-Napoca. Intrarea se face pe bază de programare, numărul de locuri fiind limitat (20 de spectatori în fiecare seară).

**spectacol nerecomandat persoanelor sub 16 ani.

Toate spectacolele se joacă la sediul Studio Act (Str. Crinului, nr. 2 – în curte la Kosher).

PRET BILET: 20 LEI

Biletele se găsesc în Kosher, str. Crinului, nr.2. Informații și rezervări: 0771 438 892